Δίκτυο παρεμβάσεων στην Ακαδημία Πλάτωνος : διερεύνηση συλλογικής κατοικίας - Γιακουμάκη, Ελένη
[Περιοχή μελέτης είναι η Ακαδημία Πλάτωνος. Επιδιώκεται η συνένωση της περιοχής κατοικίας με το ιστορικό κέντρο μέσω της πεζοδρόμησης του άξονα της οδού Μοναστηρίου, πάνω στο χνάρι του Δημοσίου Σήματος. Η μελέτη επικεντρώνεται στο όριο της γειτονίας με το αρχαιολογικό πάρκο, στην προσπάθεια απόσβεσης των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων της αναπτυξιακής διαδικασίας. Χωροθετείται ένα δίκτυο παρεμβάσεων διαφορετικής κλίμακας. Εξετάζονται τα θέματα της συλλογικής κατοικίας, της έρευνας-εκπαίδευσης-τεκμηρίωσης και του πολιτισμού. Αφαιρείται το αυστηρό περίγραμμα του αρχαιολογικού πάρκου και, μέσω της αναδίπλωσης της γης, διαμορφώνεται ένα μαλακότερο όριο πάρκου γειτονίας. Διερευνάται η συγκρότηση συλλογικής κατοικίας στο όριο του πάρκου. Προτείνεται η συνένωση ιδιοκτησιών μέσω της εκμετάλλευσης αστικών κενών και παλαιωμένου οικοδομικού όγκου, με φορέα παρέμβασης την ΕΑΧΑ σε ρόλο ρυθμιστικό ανάμεσα στον δήμο και τους ιδιοκτήτες. Η οργάνωση των κινήσεων στο οικόπεδο γίνεται με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου κοινόχρηστων.. όγκο.]