Διαδρομές στα μονοπάτια της Σμύριδας - Λαγόπουλος, Αθανάσιος
[Η σμύριδα , το προϊόν εξόρυξης της βιομηχανικής διαδικασίας, αποτέλεσε τον άξονα δημιουργίας της πρότασής μας. Τα ορεινά σμυριδοχώρια αδυνατούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της πεδινής Νάξου που βασίζεται κυρίως στον παραθεριστικό τουρισμό. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα, η μελέτη μας αναζήτησε τρόπους διαμόρφωσης και ανάδειξης της περιοχής που βρίσκεται ο σταθμός εξόρυξης σμύριδας της Στραβολαγκάδας. Οι παραπάνω σκέψεις και στόχοι παίρνουν την μορφή μίας διαδρομής που ξεκινά από τα υπάρχοντα κτίρια και καταλήγει στο τέλος της στο παρατηρητήριο , στην άκρη του βράχου. Συγκροτήθηκε ένα ερευνητικό κέντρο που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ερευνητικές ομάδες (20 ατόμων), παρέχοντάς τους τα απαραίτητα μέσα για την έρευνα καθώς και ξενώνα φιλοξενίας για τη διαμονή τους. Κύριο συνθετικό στοιχείο αποτέλεσε ο αναλλειματικός τοίχος της διαδρομής, ο οποίος με την αναδίπλωσή του και χωρίς να διασπαστεί παραλαμβάνει τις λειτουργίες και οδηγεί σταδιακά τους επισκέπτες από τις χρήσεις.. ιστορία του.]