Η βιο-λογική της αρχιτεκτονικής - Βλάχου, Μαρία
[Στην εποχή που διανύουμε, όπου για πρώτη φορά γίνεται ταυτόχρονη σύγκλιση οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής κρίσης, αναδύεται ένα νέο[;] αρχιτεκτονικό παράδειγμα. Ανάμεσα στις διάφορες σχεδιαστικές προσεγγίσεις ξεχωρίζει η αναζήτηση έμπνευσης, προτύπων και μεθοδολογίας στα μοντέλα της φύσης και συγκεκριμένα της βιολογίας. Αυτή η στροφή των αρχιτεκτόνων και των σχεδιαστών συντελείται παράλληλα με την γενικότερη αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης, εξαιτίας μιας επικείμενης παγκόσμιας οικολογικής καταστροφής. Ταυτόχρονα, η εξέλιξη των τεχνολογικών προσεγγίσεων στον τομέα της βιολογίας, της μικροβιολογίας, της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής, αφενός επιτρέπει την ανάλυση του μικρόκοσμου και την αποκάλυψη του φυσικού μυστηρίου, αφετέρου επηρεάζει το πολιτιστικό, αισθητικό και τεχνολογικό περιβάλλον. Στην αρχιτεκτονική επιχειρείται η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που εμπνέεται, και σε ένα βαθμό, μιμείται την (οργανική) φύση. Η πιο avant-garde μερίδα αρχιτεκτόνων διακηρύττει μια βιολογική λογική στην αρχιτεκτονική, επιχειρώντας μεταφορά βιολογικών μοντέλων..].