Τρόποι κατασκευαστικής ανταπόκρισης και ετοιμότητας σε περιπτώσεις φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών - Ιωαννίδη, Δανάη
[Στην παρούσα εργασία διερευνάται το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης οικιστικής και εν γένει κατασκευαστικής αποκατάστασης πληθυσμών που έχουν πληγεί από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές. Προκειμένου να γίνει μια διεξοδική παρουσίαση του ζητήματος αυτού, γίνεται μια προσπάθεια ανάλυσής του σε όλα τα επίπεδα: κοινωνικό, πολιτισμικό, πολιτικό, οικονομικό, τεχνολογικό και περιβαλλοντικό. Η έρευνα χωρίζεται χοντρικά σε τρείς ενότητες: ιστορική αναδρομή, θεωρητική προσέγγιση και τέλος ανάλυση παραδειγμάτων κατασκευών προορισμένων για την ανακούφιση των πληγέντων. Στην πρώτη ενότητα, παρουσιάζονται ιστορικά παραδείγματα σε ένα διάστημα περίπου 170 χρόνων μέχρι σήμερα, μεγάλων φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών καθώς και κοινωνικών καταστάσεων που οδήγησαν σε μαζικά στεγαστικά προβλήματα καθώς και παράλληλα οι αντίστοιχες δράσεις που έγιναν για την οικιστική αποκατάσταση των επηρεασμένων κοινωνικών ομάδων. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται επιστημονικές θεωρητικές προσεγγίσεις του ζητήματος. Αναλύονται οι σχέσεις μεταξύ καταστροφών και ..].