Βιομηχανικό τοπίο και πολιτισμική συνέχεια - Αστερίου, Χρίστος
[Σε μια προσπάθεια συσχέτισης του τοπίου με τον πολιτισμό, ενδιαφέρον έχει η χρήση του όρου «πολιτισμικό» ή «κοινωνικό» οικοσύστημα. Ο ορισμός αυτός αφορά την υπόθεση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα οικοσύστημα χωρίς την παράλληλη συμμετοχή ενός πολιτισμού ή μιας κοινωνίας ανθρώπων που βρίσκονται σε επαφή μαζί του. Είναι φανερό πως οι σύγχρονες κοινωνίες καθορίζουν με ουσιαστικό τρόπο τον χαρακτήρα αυτών των οικοσυστημάτων και η επιρροή τους είναι τόσο ολοκληρωτική, ώστε να μην υπάρχει σχεδόν κανένα κομμάτι των τοπίων του κόσμου το οποίο να είναι απαλλαγμένο της πολιτισμικής επιρροής. Η περίπτωση των βιομηχανικών τοπίων εμφανίζει ακριβώς ένα ακραίο για έρευνα και για παρατήρηση πεδίο «πολιτισμικών οικοσυστημάτων». Είναι επίσης φανερό πως η βιομηχανική κληρονομιά καλείται να επαναδιαπραγματευθεί αυτήν την αρνητική ταυτότητα και να συσχετιστεί με όρους ποιοτικής ανάπτυξης και εξέλιξης των γειτονικών της περιοχών, εξετάζοντας τη συνέχεια με το φυσικό περιβάλλον, τη δυνατότητα και τον τρόπο αναβάθμισής του αυτής και σε πολλές περιπτώσεις την ιδιαίτερη συσχέτισή του..].