Ordem e progresso : τάξη και πρόοδος στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο - Παπαγεωργίου, Μαριάννα
[Υπό το πρίσμα της φράσης «Ordem e Progresso» (Τάξη και Πρόοδος), που αναγράφεται πάνω στη λωρίδα που περιβάλλει την «υδρόγειο» της βραζιλιάνικης σημαίας, επιχειρείται μια ανάγνωση και ανάλυση των κοινωνικών σχέσεων που αναπτύσσονται μέσα στις φαβέλες της Βραζιλίας. Προσεγγίζεται το βραζιλιάνικο αίτημα για «τάξη και πρόοδο» και το πώς αυτό πραγματώνεται στις παραγκουπόλεις της Βραζιλίας. Τάξη και Πρόοδος: δύο έννοιες πολύ ουσιαστικές για τη Βραζιλία ακόμη και σήμερα, αλλά πολύ οξύμωρες, όταν αναφέρεται κανείς στη Βραζιλία των φαβέλων. Ενώ η χώρα θεωρείται αναπτυσσόμενη υπερδύναμη, πολλοί κάτοικοι στις φαβέλες ζουν ακόμη υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στη δομή της βραζιλιάνικης κοινωνίας καθαυτής. Το βραζιλιάνικο έθνος «γεννήθηκε» με την ιδιαιτερότητα της μεγάλης ανισότητας μεταξύ των πληθυσμών. Οι φαβέλες συντηρήθηκαν από την ανάγκη της άρχουσας τάξης για ένα φθηνό εργατικό δυναμικό, το οποίο, όμως, δεν επιθυμούσε σε καμία περίπτωση να αφομοιώσει μέσα στις πόλεις..].