Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και μουσείο υδροκίνητων μηχανισμών στη Θεσπρωτία - Γεωργοστάθη, Ηλιάνα
[Ο Δήμος Αχέροντα του νομού Θεσπρωτίας αποτελεί μια τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υδροκίνητοι μηχανισμοί, σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που συναντώνται σε όλο το νομό. Έχοντας σαν δεδομένο ότι ο οικισμός Γαρδίκι, έδρα του Δήμου, αποτελεί κέντρο για ποικίλες δραστηριότητες προχωρήσαμε στο σχεδιασμό ενός κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενός μουσείου υδροκίνητων μηχανισμών. Στο οικόπεδο που επιλέξαμε χωροθετούνται το υφιστάμενο, μερικώς κατεστραμμένο κτίσμα νερόμυλου, η παλιά κατοικία του μυλωνά (σήμερα ανακατασκευασμένη) και τέσσερα ακόμα κτίρια που στεγάζουν τις νέες λειτουργίες. Στο σχεδιασμό έχουν ληφθεί υπ'όψιν, η τοπική αρχιτεκτονική και τα υλικά, ο ευεργετικός προσανατολισμός και η εκμετάλλευση της θέας καθώς και η πρόσβαση των Α.Μ.Ε.Α. σε όλα τα κτίρια. Ήπιες διαμορφώσεις έχουν γίνει για την δημιουργία διαδρομών μέσα στο φυσικό τοπίο.]