Ο φαύλος κύκλος του φόβου & οι οχυρωμένες κοινότητες με αφορμή το "La zona" - Αντωνάτου, Βίβιαν Χ
[Αντικείμενο μελέτητης αποτελούν οι οχυρωμένες κοινότητες σε σχέση με το φόβο, ως αίτιο και αποτέλεσμά τους. Φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση σε Αμερική, Νότια Αφρική και πλέον εξαπλώνεται σε Ασία και Ευρώπη, οι οχυρωμένες κοινότητες εκφράζουν την κρίση της μετανεωτερικής φάσης της κοινωνίας, μεσω της αέναης αναζήτησης της ασφάλειας. Χρησιμοποιώντας ως υπόβαθρο τη Νέα Πολεοδομία οι οχυρωμένες κοινότητες παρουσιάζονται ως η πραγμάτωση του ιδανικού μοντέλου ζωής, ενσωματώνουν όμως τον αποκλεισμό του διαφορετικού και δημιουργούν έντονες χωρικές και κοινωνικές πολώσεις. Προσπαθούμε να αναδείξουμε τα στοιχεία αυτά που προωθούν την αναπαραγωγή του φόβου στις οχυρωμένες κοινότητες, με εργαλείο την ταινία του Rodrigo Pla «La Zona», που εκτυλλίσσεται στο εσωτερικό μιας τέτοιας κοινότητας. Η ταινία μας βοηθά να αναλύσουμε τη σχέση των μελών μιας οχυρωμένης κοινότητας μεταξύ τους, τη σχέση τους με το έξω, την αντίφαση της περίκλειστης «ουτοπίας», αλλά και την επιδραστικότητα του ορίου που αυτοί θέτουν προς τον έξω κόσμο.]