Παραδοσιακή αρχιτεκτονική στα Κάτω Μέρη Τήνου - Δανηλάτου, Αικατερίνη
[Το περιεχόμενο της εργασίας μας αφορά την καταγραφή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που κατά την διάρκεια των χρόνων καταστρέφεται, αλλοιώνεται ή χάνεται. Μελετάται το νησί της Τήνου με επίκεντρο τα Κάτω Μέρη, όπου έχουν διατηρηθεί παραδοσιακοί οικισμοί αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Γίνεται αναγνώριση, καταγραφή και ανάλυση και κωδικοποίηση της τυπολογίας τους. Η κατάκτηση αυτή θα αποβεί χρήσιμη για την εκτίμηση του βαθμού των πραγματικών προβλημάτων και δυνατοτήτων προστασίας των οικισμών αυτών, αλλά και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τον σκοπό αυτό και κυρίως των ορίων επέμβασης που θα καθοριστούν με βάση την γνώση που θα αποκομίσουμε. Επικεντρωνόμαστε στη ανάλυση των κατασκευαστικών μεθόδων, οι οποίες συσχετίζονται με τη γεωγραφική θέση, το κλίμα, τα διαθέσιμα υλικά καθώς και την οικονομία κάθε τόπου. Παρουσιάζονται δεκατέσσερις οικισμοί από τα Κάτω Μέρη της Τήνου και ακολουθεί έρευνα που αναζητεί τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας τους, στο μέτρο που η γνώση τους μπορεί να συμβάλει στο έργο της..].