Από τον κανόνα στην ανατροπή : μουσική αρχιτεκτονική σύνθεση - Χαρμαλιά, Κωνσταντίνα
[Βασικό άξονα της διερεύνησης αποτελεί ο άξονας 'κανόνας- παρέκκλιση- ανατροπή'. Στόχος είναι να εντοπιστούν κάποιοι κανόνες βάσει των οποίων οργανώνεται η σύνθεση και στη συνέχεια να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο αυτοί αμφισβητούνται και ανατρέπονται. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει η αναφορά σε αντίστοιχα ζητήματα στη μουσική. Εδώ, συγκροτείται ο δεύτερος άξονας της διερεύνησης, που αφορά τη σχέση μουσικής και αρχιτεκτονικής και μας βοηθά να επιτύχουμε το στόχο μας. Πρόκειται για μια σχέση που υφίσταται μέσα σε μια σειρά παραλληλισμών ως προς την οργάνωση και την ανάπτυξη της συνθετικής τους δομής στο χώρο (αρχιτεκτονικό, αλλά και μουσικό) και στο χρόνο. Πάνω σε αυτή τη σχέση στηρίζεται και η επιλογή των κανόνων που μελετώνται από την εφαρμογή τους, έως και την ανατροπή τους. Οι κανόνες αυτοί αναφέρονται κυρίως στο μουσικό μέτρο και αντίστοιχα στον αρχιτεκτονικό κάνναβο, καθώς και στο ρυθμό που τον συναντάμε στη μουσική, αλλά και στην αρχιτεκτονική. Έτσι, καταλήγουμε στην ανάλυση ορισμένων παραδειγμάτων (από τη δυτικοευρωπαϊκή μουσική των αρχών του 20ου αι και τη..].