Αστικός εξευγενισμός-"gentrification" : το παράδειγμα του Μεταξουργείου της Αθήνας - Σουρίλα, Μαρία Αύρα
[Η εργασία στηρίζεται σε εκτενή βιβλιογραφική διερεύνηση που αφορά το φαινόμενο του αστικού εξευγενισμού-gentrification, καθώς και τους παράγοντες διαμόρφωσης και εξέλιξης των διαδικασιών που οδηγούν στην εκδήλωση του φαινομένου. To Μεταξουργείο, ως περιοχή μελέτης, αποτελεί παράδειγμα της ελληνικής πρωτεύουσας όπου τα τελευταία χρόνια κάνουν την εμφάνισή τους έντονα στοιχεία εξευγενισμού-gentrification. Μεταλλαγές που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει gentrification, εντοπίζονται σε κεντρικές και πρώην βιομηχανικές περιοχές των πόλεων του αναπτυγμένου καπιταλιστικού κόσμου, κινητοποιούν διεθνή και όχι μόνο εθνικά κεφάλαια και εμπλέκουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρόκειται για διαδικασίες κατά τις οποίες υποβαθμισμένες περιοχές, συνήθως λαϊκές συνοικίες στο κέντρο της πόλης, ανακαινίζονται μέσω της εισροής του ιδιωτικού κεφαλαίου και της εγκατάστασης μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων. Αρχικά στη εργασία, γίνεται μια προσπάθεια διερεύνησης του φαινομένου μέσω των διάφορων θεωρητικών προσεγγίσεων, καθώς και την τάση σύγκλισής τους. Παράλληλα, επισημαίνεται ο ρόλος του κράτους..].