Η σχέση των μνημείων με την πόλη και την αρχιτεκτονική - Τριχώνας, Αλέξιος Παναγιώτης
[Στο επίκεντρο της παρούσας μελέτης βρίσκονται τα μνημεία και η σχέση που αναπτύσσουν με την πόλη, τον άνθρωπο και την αρχιτεκτονική. Η έρευνα χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα γίνεται προσπάθεια να διερευνηθούν τα στάδια της μεταβολής της αντίληψης περί των μνημείων σε όλο το φάσμα της ιστορίας. Η έρευνα αυτή χωρίζεται σε δύο υποενότητες, πριν και μετά την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης. Στην δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται η εξελικτική πορεία της ιδεολογίας περί της διατήρησης των μνημείων και του θεωρητικού υπόβαθρου που καθόρισε τις σημερινές πρακτικές και μεθόδους των επεμβάσεων σε αυτά. Στη συνέχεια γίνεται λόγος για την κατοχύρωση των μνημείων ως πολιτιστικά αγαθά μέσα από Χάρτες, Οργανισμούς καθώς και για το πως μέσα από μεταβολές της σύγχρονης κουλτούρας διευρύνθηκε η έννοια του τι θεωρείται μνημείο σήμερα. Στην τρίτη και τελευταία ενότητα επιχειρείται ο συσχετισμός των μνημείων, ως παρουσία του παρελθόντος στον παρόν, με τη μνήμη, το σύμβολο και τον τόπο. Γίνεται μια προσπάθεια αναζήτησης του βαθύτερου νοήματος και της σημασίας..].