Σαντορίνη : παράγοντες που διαμορφώνουν την αρχιτεκτονική - Αργύρη, Ιρένα
[Η εργασία αυτή επικεντρώνεται σε ένα από τα γνωστότερα νησιά των Κυκλάδων, τη Σαντορίνη. Από τη σκοπιά του δομημένου περιβάλλοντος η Σαντορίνη παρουσιάζει πολλές όψεις, παρά τη μικρή έκταση του νησιού. Οι παραγόμενες μορφές , παρουσιάζουν μια ποικιλότητα και ιδιαιτερότητα, που έχει προκύψει από την αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του νησιού. Ούτως ή άλλως, η μορφή κάθε κοινωνίας και κατά συνέπεια και του περιβάλλοντος που παράγει για να κατοικήσει, δεν είναι κάτι το στατικό. Στόχος αυτής της εργασίας είναι η επαλήθευση αυτής της υπόθεσης, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Σαντορίνης. Στα πλαίσια μιας προσπάθειας κατανόησης των παραγόντων επιχειρήθηκε ο διαχωρισμός τους σε δυο κατηγορίες, τους σταθερούς και τους δυναμικούς. Σταθεροί παράγοντες είναι το κλίμα, η γεωγραφική θέση, το ανάγλυφο και η σύσταση του εδάφους, ενώ στους δυναμικούς περιλαμβάνονται η ιστορική πορεία, οι κοινωνικό-οικονομικοί παράγοντες και οι φυσικές καταστροφές. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως οι δυναμικοί παράγοντες μεταβάλλονται συνεχώς..].