Η παρέα της Αίγινας : Ν. Νικολάου, Ι. Μόραλης, Χρ. Καπράλος - Γιαννούτσος, Ιωάννης
[ Η διάλεξη αυτή αναφέρεται στη ζωή και το έργο τριών από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοελληνικής τέχνης που ανήκουν στη "Γενιά του '30", τον Χ. Καπράλο, τον Γ. Μόραλη και τον Ν. Νικολάου. Οι τρείς αυτοί καλλιτέχνες, γνωρίζονται κατά τα φοιτητικά τους χρόνια στην Αθήνα όπου συγκροτούν έναν πυρήνα, μια παρέα. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει μια ιστορία παράλληλων βίων κατά την οποία, καθένας διαγράφει τη δική του καλλιτεχνική πορεία με ένα όμως κοινό στοιχείο που τους ενώνει, το χώρο διαμονής τους. Επιλέγουν την Αίγινα τόσο για να μείνουν όσο και για να ολοκληρώσουν το έργο τους, το οποίο παρόλο που κινείται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, έχει έναν κοινό παρονομαστή. Λιγότερο ή περισσότερο επηρεάζονται από τις μεταξύ τους σχέσεις αλλά και από το χώρο στον οποίο διαμένουν και δημιουργούν, την Αίγινα. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας λοιπόν, θα ασχοληθούμε με τη ζωή και το έργο των τριών καλλιτεχνών στο νησί της Αίγινας. Ο τίτλος "Η παρέα της Αίγινας" αναφέρεται τόσο στις μεταξύ τους σχέσεις, όσο και στη ζωή τους στο νησί. Αρχικά, επιχειρείται μια αναδρομή στο παρελθόν..].