Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης : επέμβαση στην παιδόπολη της λίμνης Ζηρού - Βλάντη, Χριστιάνα
[Η παρούσα διπλωματική αφορά τη δημιουργία ενός κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην πρώην παιδόπολη της λίμνης Ζηρού στο νομό Πρεβέζης. Καθοριστικό στην επιλογή αυτή ήταν το ιδιαίτερο-οικολογικά και αισθητικά- περιβάλλον της περιοχής, λόγω της μεγάλης του ποικιλότητας σε χλωρίδα και πανίδα, όσο και της ύπαρξης της λίμνης. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης η λεγόμενη παιδόπολη, οικισμός που λειτούργησε κατά τον εμφύλιο σαν ορφανοτροφείο και που έχει πολλά χρόνια εγκαταληφθεί. Στόχος της εργασίας είναι αφενός η προσαρμογή της παιδόπολης σε κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αφετέρου η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Αξιολογώντας τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες τόσο του χτισμένου όσο και του φυσικού περιβάλλοντος, επιδιώκουμε με ήπιες επεμβάσεις να αποκαταστήσουμε την εικόνα ενός ανομοιογενούς και πληγωμένου τοπίου. Με την δημιουργία περιβαλλοντικού περιπάτου ενοποιούμε αρχικά τις διαφορετικού χαρακτήρα περιοχές βλάστησης εντός και εκτός παιδόπολης. Εν συνεχεία, μετά τη διαλογή των κτηρίων που.. κελύφους.]