Πουθενά : δίπολα και σημεία στο χώρο μιας αναπαράστασης - Σιαμμάς, Δημήτρης
[Η βίωση ενός σκηνικού γεγονότος αποτελεί την αφορμή της μελέτης αυτής. Ενός θεάματος κτισμένου πάνω σε πολύπλοκες σχέσεις δράσης και θέασης, που φανερώνουν έναν ιδιαίτερο χειρισμό του χώρου και κατ' επέκταση του κτηρίου αναπαράστασης. Δημιουργεί ερωτήματα, που καταγράφονται για μερικούς μήνες σαν σκόρπιες σημειώσεις, σκίτσα, παρατηρήσεις και δένονται τις τελευταίες βδομάδες σε ένα μωσαϊκό, για να προκύψει μια αφήγηση που μπορεί να διατηρεί στη δομή και μορφή της κάποια απ' τα χαρακτηριστικά του πρώτου εκείνου ερεθίσματος, αλλά έχει ήδη μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο, κάτι δεύτερο. Μπορεί ένα κτίσμα - «περίβλημα» να καθορίσει το είδος του θεάματος που θα φιλοξενήσει; Και μπορεί ένα παγιωμένο σχήμα (σκηνής και χώρου θέασης) να προδιαγράψει ακριβή πρότυπα επικοινωνίας του θεατή με το θεώμενο; Νοέμβριος 2009. "Πουθενά". Δημήτρης Παπαϊωάννου. Αγίου Κωνσταντίνου 22 Εθνικό Θέατρο. Μια παράσταση που αποδεικνύει πως η αρχιτεκτονική του θεατρικού κτίσματος δύναται να εισχωρήσει στην κεντρική ιδέα του ίδιου του θεατρικού γεγονότος. Ένα έργο που μεταθέτει τα όρια του θεάματος έξω..].