S.O.S.! Αρχιτεκτονική έκτακτων αναγκών - Γιαννικουρή, Μαρία
[Όταν η καταστροφή χτυπήσει, η ανάγκη για καταφύγιο και προσωρινή διαμονή είναι άμεση και επιτακτική. Ως «προσωρινή κατοικία», ορίζεται το είδος της στέγασης που προβλέπεται για το διάστημα που μεσολαβεί από την διαμονή σε καταφύγιο μέχρι την μεταφορά σε μόνιμη και ασφαλή κατοικία. Ο χρόνος αυτός συνήθως διαρκεί εώς και δεκαοκτώ μήνες. Ο σχεδιασμός ενός καταλύματος έκτακτης ανάγκης αποτελεί μια εργασία περίπλοκη με μεγάλο εύρος απαιτήσεων που πρέπει να καλυφθούν. Κατάλυμα έκτακτης ανάγκης σημαίνει ταχύτητα στη κατασκευή, ευκολία στη συναρμολόγηση και στην αποσυναρμολόγηση, φτηνά αλλά και παράλληλα αποτελεσματικά υλικά, βιωσιμότητα υπό την έννοια της καταλληλότητας για ανθρώπινη διαμονή, αντοχή στις καιρικές συνθήκες, ευελιξία και προσαρμοστικότητα στο εκάστοτε περιβάλλον. Η άρτια αντιμετώπιση ενός έκτακτου περιστατικού, είναι σίγουρα αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων, διαφόρων μηχανισμών και κρατικών φορέων. Ο αρχιτέκτονας ομως είναι αυτός που πρέπει και έχει χρέος μέσα από μια ευφυή λύση να αποτρέψει..].