Η διαχείριση της ιστορίας στο πλαίσιο των αστικών αναπλάσεων - Εξάρχου, Φιλαρέτη
[Έναυσμα της παρούσης εργασίας αποτέλεσε η διαπίστωση ότι κάθε επέμβαση που επιλέγουμε να κάνουμε μέσα στον αστικό ιστό, «σκοντάφτει» πάνω σε κάτι που ήδη υπάρχει, δηλαδή στο παρελθόν της πόλης. Αυτό επιδιώξαμε να δείξουμε! Αποσκοπούμε σε μία μεθοδική διερεύνηση των ορίων της ανάπλασης της Ελληνικής πόλης. Διερευνάμε ακραίες περιπτώσεις της ιστορίας, αρχαιολογικοί χώροι και βιομηχανική κληρονομιά, και έτσι προσεγγίζουμε το θέμα στη πληρότητά του. Αυτό το γεγονός μας επιτρέπει την επιμέρους ανάλυση διαφόρων θεμάτων που σχετίζονται με την πόλη. Με σκοπό να διατυπώσουμε μία ολοκληρωμένη συνθετική πρόταση μελετάμε δύο παραδείγματα πόλεων, Αθήνα και Ελευσίνα. Η ιστορία είναι μία από τις πιο καθοριστικές παραμέτρους που επηρρεάζουν μία επέμβαση σε ένα τόπο. Η πόλη είναι μία στοίβα ιστορικών στρωμάτων. Ας τα κοιτάξουμε λοιπόν και ας προχωρήσουμε παραπέρα. Πέρα από αυτό που ήταν και από αυτό που είναι. Ώστε να φτάσουμε σε αυτό που θα είναι. Για την συμβολή και την αναγκαιότητα της ιστορίας στο σχεδιασμό του χώρου έχουμε πειστεί πλήρως. Έχουμε επιχειρήματα και έργα για να το..].