Πύργος Μπίστη-Μουβελά στην Άνδρο : αποτύπωση και πρόταση επανάχρησης - Ζαρμπής, Ματθαίος
[Η εργασία αυτή αποτελεί την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του πύργου Μπίστη-Μουβελά στις Στενιές της Άνδρου. Είναι μια διερεύνηση στις φρουριακές μορφές κατοικίας του νησιού και γενικότερα των παραδοσιακών κτηρίων, τη σημασία τους στη σύγχρονη εποχή καθώς και τις δυνατότητες που αυτά προσφέρουν σε περίπτωση που αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη του τόπου. Η εργασία αποτελείται από τρία μέρη: αποτύπωση - επέμβαση στην κτηριακή μάζα - διερεύνηση της νέας χρήσης. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται τα γενικά σχεδια του πύργου, κατά τρόπο ωστε να γίνει κατανοητή η διπλή λειτουργία του κτηρίου (κατοικία - φρούριο) καθώς και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Για το δεύτερο μέρος γίνεται μια καταγραφή των ζημιών που αφορούν στη λιθοδομή καθώς και μια διερεύνηση μεθόδων για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας της. Το τρίτο μέρος αποτελεί ουσιαστικά μια πρόταση για την επανάχρηση του κτηρίου από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη της Άνδρου ως ιστορικό αρχείο και εργαστήριο συντήρησης χαρτιού.]