Βιοκλιματικός σχεδιασμός : σύγχρονη προσέγγιση μιας παλιάς γνώσης - Μάρδας, Βύρων
[Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός που παρουσιάζεται σήμερα σαν μία καινοτόμα, πρωτοποριακή κατεύθυνση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, υπήρχε πάντοτε, ωστόσο δεν αποτελούσε κάποια ειδική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αλλά αποτελούσε έννοια αυτονόητη, αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, σε σχέση με την επιδίωξη της ευκρασίας. Θέμα της διάλεξης είναι, μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή και ανάλυση κάποιων σημαντικών παραδειγμάτων, η αναζήτηση του βιοκλιματικού παράγοντα στην ανθρώπινη αρχιτεκτονική και η εξέλιξή του και συγκεκριμένα, σε κτήρια κατοικιών γιατί ο σκοπός της κατασκευής τους ήταν η βιολογική άνεση σε αντίθεση με τα κτήρια άλλων χρήσεων. Έτσι, ξεκινώντας από τον οικισμό Ντέιρ ελ Μεντινέχ της αρχαίας Αιγύπτου, περνάμε στην καθόλου τυχαία διάταξη της αρχαιοελληνικής οικίας, στο ρωμαϊκό atrium testudinatum, στον άγνωστο για τους πολλούς, βιοκλιματικό χαρακτήρα της βυζαντινής οικοδομίας και στην εμπειρική γνώση του λαϊκού τεχνίτη τόσο όσον αφορά στην ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, όσο και στην αρχιτεκτονική κοινωνιών που ζουν μακριά από τον ..].