Προσεγγίζοντας το "υψηλό" - Κουρούνη, Ισμήνη
[Αντικείμενο της διερεύνησής μας αποτελεί η εξέταση της στάσης εκείνης απέναντι στην αρχιτεκτονική ή στην αντίληψη του φυσικού τοπίου που χαρακτηρίζεται από το αίσθημα του «υψηλού» ή του «υπέροχου», όπως περιγράφεται από τη νεότερη αισθητική θεωρία, σε αντιδιαστολή με τη στάση εκείνη που χαρακτηρίζεται από τον όρο «ωραίο». Αφορμή της διερεύνησής αποτελεί η σχετική αναφορά του Παναγιώτη Μιχελή , στο βιβλίο του Η αισθητική θεώρηση της Βυζαντινής Τέχνης . Σύμφωνα με την αναφορά αυτή η αισθητική ποιότητα της ορθόδοξης χριστιανικής αρχιτεκτονικής της Βυζαντινής περιόδου και πιθανόν το σύνολο της μεσαιωνικής ναοδομίας, πρέπει να περιγράφεται με την αισθητική κατηγορία του «υψηλού». Στην πρώτη ενότητα της διερεύνησης, προκειμένου να καταλάβουμε πως αντιλαμβάνονται κυρίως οι Ευρωπαίοι διανοητές τα πράγματα κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, μιας πολύ σημαντικής για την ανάπτυξη της αισθητικής θεωρίας περιόδου, επιχειρούμε μια στοιχειώδη ιστορική αναδρομή στις πρώτες προσπάθειες συγκρότησης της αισθητικής, μέχρι τον πρώτο καθορισμό της από τον Alexander Gottlieb Baumgarten και..].