Hieronymus Bosch - Ζηκόπουλος, Χρήστος
[Ο Ιερώνυμος Μπος μας αφηγείται, μέσα από τα εικονογραφικά θέματα του, μια άλλη περιπέτεια που την αποσπά από το υποσυνείδητο. Αφηγείται χωρίς οίκτο το ταξίδι της παρακμής μας, τη χρεωκοπία του πνεύματος και τον θρίαμβο των υλικών απολαύσεων, μ' έναν μοναδικό τρόπο. Ο Μπος ζωγράφιζε, στην ουσία οράματα και όνειρα, που όσο και αν φαίνονται παράδοξα, παρ' όλα αυτά είναι απόλυτα αληθινά. Μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο μεγαλύτερος οραματιστής ζωγράφος όλων των εποχών. Ακόμα είναι σίγουρο ότι υπήρξε ο πρώτος σουρεαλιστής αιώνες πριν από τον Σουρεαλισμό του 20ου αιώνα. Εκείνο όμως που σε κάνει να σταματάς μπροστά στους πίνακες του Μπος είναι ένα αίσθημα περιέργειας που προκαλείται από όλα τα επίπεδα του έργου, από κάθε σημείο. Τότε τα μάτια ψάχνουν να δουν κάτι από την ζωγραφική που ξέρουν, αλλά μη βρίσκοντας αυτό που έχουν ασκηθεί ικανοποιούνται από τη θεματογραφική και εικονογραφική ευρηματικότητα του Μπος που γοητεύει πάντα, ακόμα και σήμερα στην εποχή της κυριαρχίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.]