Το πάρκο High Line - Δαλέντζα, Λυδία
[Παρουσιάζει και αναλύει το πάρκο High Line στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Είναι ένα πάρκο του 21ου αιώνα, κατασκευασμένο πάνω στον ατσάλινο σκελετό μιας πρώην σιδηροδρομικής γέφυρας ύψους 9μ και μήκους 2,5χλμ. Πρόκειται για ένα υπερυψωμένο πάρκο που έδωσε ζωή σε έναν κενό χώρο, σε ένα εγκαταλελειμμένο μνημείο της βιομηχανικής ιστορίας. Δημιούργησε ένα νέο τόπο μέσα στον ιστό της πόλης που θυμίζει τη μοντερνιστική ιδεολογία, που καθιέρωσε μια μονολειτουργικότητα υποστηρίζοντας τη διαστρωμάτωση των λειτουργιών, με τις επιφάνειες πρασίνου να αποτελούν μια αποσπασματική κατηγορία πολεοδομικών χρήσεων. Διατρέχει κεντρικά τα οικοδομικά τετράγωνα και έχει ιδιόμορφη σχέση με τα κτίρια καθώς άλλοτε περνάει από δίπλα, άλλοτε από κάτω κι άλλοτε από μέσα τους. Χαρακτηρίζεται από μια γραμμικότητα, η οποία δεν επιτρέπει την περιπλάνηση όπως έχει συνηθίσει κανείς στα πάρκα, αλλά την κίνηση με πολύ αργό ρυθμό, την πρόσβαση μόνο από συγκεκριμένα σημεία και τη θέαση της πόλης από μια άλλη οπτική. Η απόστασή του πάρκου από το δρόμο δημιουργεί θεατρικότητα, με τους επισκέπτες..].