Οι χείμαρροι στο λεκανοπέδιο της Αττικής - Παντελοπούλου, Αναστασία
[Σ' αυτή τη διάλεξη, μελετώνται κάποια ιδιαίτερα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, οι χείμαρροι στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς, επίσης, και η εξέλιξης της σχέσης αλληλεπίδρασης που αυτοί έχουν με τον άνθρωπο -κάτοικο ή επισκέπτη της περιοχής- μέσα στο χρόνο. Στόχος της μελέτης αυτής είναι να καταφέρει να αξιολογήσει τη σημασία των χειμάρρων για την Αττική του σήμερα και τους κατοίκους της, φιλοδοξώντας να θέσει, ίσως, και κάποιες αρχές για τον τρόπο αντιμετώπισης των ρεμάτων της μητροπολιτικής, πλέον, Αθήνας. Οι χείμαρροι του λεκανοπεδίου δεν προσεγγίζονται μόνο ως γραμμικά υδάτινα στοιχεία με συγκεκριμένα και μετρήσιμα χωρικά χαρακτηριστικά, αλλά, πρωτίστως, ως αναπόσπαστα μέρη ενός έντονα πολιτισμικού τοπίου, του αττικού τοπίου, όπως αυτό εξελίσσεται μέσα στο πέρασμα του χρόνου, δηλαδή ως τόποι, οι οποίοι φέρουν ιστορία, μύθους, συνήθειες, συλλογικές μνήμες και συμβολισμούς. Γι' αυτή την προσέγγιση, η έρευνα αναπόφευκτα ξεκινά από τη διερεύνηση των εννοιών τόπος και τοπίο. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη σχέση του ανθρώπου με αυτά και κυρίως με εκείνα που..].