Από το μοντέρνο Guggenheim στο σύγχρονο Maxxi - Γκάρτζιου, Ηλιάνα
[Αντικείμενο της συγκεκριμένης διάλεξης είναι η προσπάθεια κατανόησης, μέσα από τη μελέτη του νέου μουσείου σύγχρονης τέχνης της Hadid στη Ρώμη (Maxxi), της σχέσης μεταξύ σύγχρονου και μοντέρνου. Για το λόγο αυτό γίνεται μια απόπειρα να συγκριθεί το Maxxi με το Guggenheim του Frank Lloyd Wright ώστε να προσδιοριστούν οι ομοιότητες και οι διαφορές στο τρόπο συγκρότησης των δύο μουσείων. Ξεκινόντας από την χωροθέτησή τους στην πόλη (landmark) η διάλεξη θα προσεγγίσει τη σχέση τους ως προς : 1. τον επαναπροσδιορισμό του χώρου έκθεσης 2. την κίνηση στο χώρο 3. τη σχέση του μουσείου με το έκθεμα 4. τη σχέση του μουσείου με τον επισκέπτη και 5. το χειρισμό του φωτός και θα καταλήξει στο ότι το μεν Guggenheim προσφέρει στον επισκέπτη μια θεατρική εμπειρία ενώ το Maxxi μια κινηματογραφική αφήγηση του χώρου. Παραλληρίζοντας τα δύο μουσεία με την τέχνη του χορού θα ισχυριστούμε ότι το Guggenheim ταυτίζεται με τη φόρμα του μοντέρνου χορού (τεχνική Martha Graham) ενώ το Maxxi ενστερνίζεται τη γενικότερη φιλοσοφία του σύγχρονου χορού. ]