Μουσείο, εργαστήρι ψηφιδωτών πλησίον μνημείου Λεωνιδαίου στη Σπάρτη - Μηνακάκης, Κωνσταντίνος
[Στη Σπάρτη, εντός της σύγχρονης πόλης βρίσκεται το μοναδικό αρχαίο μνημείο που σώζεται σε καλή κατάσταση. Ο λεγόμενος τάφος του Λεωνίδα προβληματίζει τους αρχαιολόγους όσον αφορά την χρονολόγησή του. Στις συνειδήσεις των κατοίκων όμως το μνημείο αυτό ταυτίζεται με τον ιερό χώρο όπου, μετά την μάχη των Θερμοπυλών, τοποθετήθηκε η σωρός του Λεωνίδα. Η σημερινή κατάσταση του περιβάλλοντος χώρου δεν αναδεικνύει την πολιτιστική βαρύτητα του μνημείου αυτού. Δεδομένης της έλλειψης ενός πολιτιστικού κτιρίου- χώρου στην ευρύτερη περιοχή κρίθηκε σκόπιμο να δημιουργηθεί ένα συγκρότημα που να συνδιαλέγεται με το μνημείο αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο. Το κτίριο προβλέπεται να στεγάσει δύο αλληλένδετες λειτουργίες, μουσείο ψηφιδωτών και εργαστήρι ψηφιδωτού. Το θεματικό αντικείμενο προκύπτει από το γεγονός ότι η Σπάρτη υπήρξε μία από τις μητροπόλεις της τέχνης του ψηφιδωτού. Πολλά ψηφιδωτά Ρωμαϊκών χρόνων βρέθηκαν μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή περί του μνημείου. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από δυο ισχυρούς όγκους που.. Σπάρτης.]