Πολεοδομική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου Ηρακλείου Κρήτης και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου - Πλουμίδη, Ελένη
[Στόχος αυτής της εργασίας είναι η εξυγίανση του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου Κρήτης και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του με τη θάλλασα μέσω της ανάπλασης του υποβαθμισμένου παραλιακού μετώπου. Αντικείμενο της μελέτης είναι σε πρώτο στάδιο η εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης. Η αναγνώριση δηλαδή της περιοχής και ο εντοπισμός αφ΄ενός των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της, και αφ΄ετέρου των τάσεων και των κινδύνων της. Η πολεοδομική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, επιδιώκεται μεσα απο την οργάνωση και τον έλεγχο των χρήσεων γης, την ρύθμιση του κυκλοφοριακού δικτύου, την αποκλιμάκωση του οικοδομικού όγκου μέσα απο ρύθμιση των όρων δόμησης και την βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής μελέτης. Σε τελικό στάδιο, η εργασία προτείνει την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ίσως της πιο προβληματικής και υποβαθμισμένης έκτασης του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου. Μέσω της εφαρμογής όλων των παραπάνω προτάσεων, αλλά και τον σχεδιασμό ελεύθερων χώρων όπως πλατείες, πάρκο, χώρους υπαίθριου παιχνιδιού.. εκτόνωσης.]