Αναπλάσεις παράκτιων περιοχών στην Αττική : προβλήματα και προοπτικές - Σακερλή, Μαρία
[Αντικείμενο αυτής της εργασίας είναι η μελέτη των παράκτιων ζωνών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτές στην Ελλάδα, με έμφαση στην περιοχή της Αττικής και η προσπάθεια εξάλειψης τους μέσω αναπλάσεων και σωστού σχεδιασμού. Πιο συγκεκριμένα, αφού καθορίσουμε τα όρια και τα χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών καθώς και τις πιέσεις που δέχονται από διαφόρου είδους δραστηριότητες, θα αναλύσουμε τις επιπτώσεις αυτών στο περιβάλλον τους καθώς και τα προβλήματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουν παραθέτοντας το παράδειγμα της παράκτιας ζώνης της Βαρέας Μεγάρων. Επίσης θα αναφερθούμε στις πολιτικές προστασίας των ευαίσθητων αυτών ζωνών σε χωροταξικό επίπεδο καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και την προστασίας τους. Στη επόμενη ενότητα έχοντας αναλύσει πλήρως τις παράκτιες ζώνες και τα προβλήματά τους θα μελετήσουμε τις αναπλάσεις παράκτιων περιοχών τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, με έμφαση όπως προαναφέρθηκε στην Αττική, αναλύοντας το σχεδιασμό και τις πολιτικές του και μελετώντας παραδείγματα πρότυπα σωστού σχεδιασμού..].