Frank Lloyd Wright και το όραμα για μια οργανική αρχιτεκτονική - Καραμπέρη, Βασιλική
[Η διάλεξη αυτή αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μιας βιβλιογραφικής έρευνας στη φιλοσοφία του Frank Lloyd Wright για την οργανική αρχιτεκτονική και στον τρόπο και τα μέσα με τα οποία την υλοποιεί. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζουμε τις ιδέες του αρχιτέκτονα σχετικά με την οργανικότητα, την ποίηση της αρχιτεκτονικής και τη ρομάντζα έτσι ώστε να καταλάβουμε την τεχνοτροπία του. Στη συνέχεια, εμβαθύνουμε στον τρόπο με τον οποίο κάνει πράξη την όλη φιλοσοφία του, μέσα από την ανάλυση δυο κτιρίων του. Πρόκειται για μια κατοικία, το Fallingwater, (στα βουνά Alegheny, νότια του Pittsburgh, κοντά στη δυτική γραμμή της Virginia) και ένα μουσείο, το Guggenheim, στη Ν.Υόρκη. Τα κτίρια αυτά αποτελούν δύο απ' τα πιο γνωστά παραδείγματα που συνδέονται με το όνομα του Frank Lloyd Wright και από τα πιο ώριμα έργα της οργανικής αρχιτεκτονικής του. Μέσα από αυτή την ανάλυση, διαπιστώνουμε τον τρόπο με τον οποίο ο Wright υλοποιεί την οργανική αρχιτεκτονική όπως την έχει συλλάβει, σε δυο οικοδομήματα τα οποία αποκλίνουν μεταξύ τους πλήρως ως προς τη χρήση και τις εξωτερικές συνθήκες στις οποίες χτίζονται. Τέλος, προσθέτουμε κάποιες..].