Μενίδι : η εξέλιξη μιας Αθηναϊκής συνοικίας - Κομνηνός, Αγγελος
[Ο Δήμος Αχαρνών, ένας από τους πολυπληθέστερους και ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Περιφέρειας Αττικής, παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα πολεοδομική εξέλιξη που αποτελεί αντικείμενο μελέτης για αυτή τη διάλεξη. Στη σημερινή πολεοδομική οργάνωση του Δήμου μια πιο προσεκτική παρατήρηση θα μας φανερώσει και θα μας εξιστορήσει τη διαδικασία των χωρικών αποκρυσταλλώσεων. Ένας καθαρά αγροτικός Δήμος στη πορεία του χρόνου χάνει τον χαρακτήρα του και αποτελεί πόλο έλξης για το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα της εποχής του '60. Επιπλέον μια έντονη βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα ευνοείται στη παρακηφίσια ζώνη. Η έντονη και άναρχη οικοδομική δραστηριότητα, τις περισσότερες φορές σε βάρος του φυσικού τοπίου αλλοιώνει την εικόνα του δήμου και δημιουργεί λειτουργικά και τεχνικά προβλήματα. Σήμερα η σημασία και ο ρόλος του Δήμου στο λεκανοπέδιο Αττικής φαίνεται να αλλάζει. Τα μεγάλα έργα των τελευταίων χρόνων όπως είναι η χωροθέτηση του Ολυμπιακού Χωριού αλλά και τα συγκοινωνιακά έργα όπως είναι η Αττική Οδός, ο Προαστιακός και το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών έχουν..].