Χτίζοντας στο νερό - Ιωάννου, Σοφία
[Οι βάλτοι, οι λίμνες, τα ποτάμια με τις εκβολές τους και οι λιμνοθάλασσες, παρά το γεγονός ότι ήταν τόποι με δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, προσήλκυαν τον άνθρωπο, όχι μόνο για τροφοδοσία, αλλά και για οικιστική εγκατάσταση, παρέχοντας άμεση και φυσική προστασία από τα άγρια ζώα και τις γειτονικές φυλές. Τέτοιες αρχετυπικές οικιστικές εγκαταστάσεις απαντώνται σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ σταδιακά, νέοι λόγοι όπως η ναυτιλία και το εμπόριο ευνοούν την οικιστική εγκατάσταση στο νερό. Η μορφολογία και η χωρική ανάπτυξη των οικισμών του νερού απορρέουν από τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και τις λειτουργικές ανάγκες του κάθε πληθυσμού και παράλληλα επηρεάζονται από την κεκτημένη οικοδομική τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους. Στις μέρες μας, εξακολουθούν να επιβιώνουν αρχετυπικές μορφές εγκατάστασης στο νερό, όπου ο υδάτινος παράγοντας αποτελεί ζωτικό στοιχείο της καθημερινότητας των κατοίκων. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στις πόλεις-μνημεία, η λειτουργικότητα των υδάτινων εκτάσεων εξυπηρετεί πλέον τουριστικούς σκοπούς. Το νερό σήμερα δημιουργεί μια..].