Vidding : η τέχνη της επανασύνθεσης του οπτικοακουστικού υλικού - Σταυράκη, Ναταλία
[Η παρούσα διάλεξη διαπραγματεύεται τη δραστηριότητα της κατασκευής μουσικών βίντεο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από καθημερινούς θεατές, οπαδούς τηλεοπτικών σειρών, ταινιών και μουσικής. Η δραστηριότητα αυτή ονομάζεται vidding. Εξετάζεται το σύγχρονο αυτό μοντάζ, μέσα στα πλαίσια της καινούριας κοινωνίας του διαδικτύου και της πληροφορίας και των δυνατοτήτων που έχουν αναπτυχθεί μέσω του εργαλείου του ίντερνετ. Ταυτόχρονα αναλύονται με μία ιδιαίτερη ματιά οι έννοιες του μοντάζ και του ρυθμού στον κινηματογράφο και τα βίντεο. Στη συνέχεια γίνεται μία σύντομη αναδρομή στις αρχές της ιστορίας του κινηματογράφου και ιδιαίτερα στο πρωτότυπο κίνημα της avant garde που εμφανίστηκε παράλληλα με το βασικό κινηματογραφικό ρεύμα. Φτάνοντας στο σήμερα αναλύεται εν συντομία η νέα κουλτούρα τον οπαδών, ονομαζόμενη fan culture και δίνεται έμφαση στους δημιουργούς των μουσικών βίντεο, τους επονομαζόμενους vidders. Παρατηρείται πως το διαδίκτυο έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας μέσω χώρων όπως το YouTube και γίνεται αναφορά σε διαγωνισμούς και συνέδρια βίντεο που..].