Σύγχρονα κοινωνικά κινήματα πόλης : η εμπειρία των Εξαρχείων - Βαφειάδης, Μιχάλης
[Πόλη δεν είναι το νεκρό κι αποφορτισμένο αστικό πεδίο, που πάνω του κυλάει ήρεμη η αστική ζωή. Είναι η ενότητα του σύνολου των αντιφατικών πολλές φορές δυνάμεων σε μία ολότητα. Στην εξέλιξη της πόλης, η κοινωνική κίνηση είναι ο σημαντικότερη παράμετρος για την παραγωγή του χώρου. Σκοπός αυτής της διάλεξης είναι να προβληματιστεί πάνω στον ορισμό και να ψηλαφίσει κάποια βασικά κοινά χαρακτηριστικά των κοινωνικών κινημάτων και των σύγχρονων κοινωνικών κινημάτων πόλης. Μελετητές όπως ο Tilly (στην αναφορά για τα κοινωνικά κινήματα γενικά) και οι Castells και Pickvance (για τα κινήματα πόλης πιο ειδικά) χρησίμευσαν σαν βάση για την σε μεγαλύτερο βάθος ανάλυση των αστικών κινηματικών εγχειρημάτων. Πιο ειδικά η τιλλική ανάλυση του κοινωνικού κινήματος σε ένα κράμα από στοιχεία ταυτότητας, προγράμματος και υπόστασης, βοήθησε στην περαιτέρω ανάλυση των χαρακτηριστικών του αστικού κοινωνικού κινήματος στην περιοχή των Εξαρχείων. Ακόμα, η εμφάνιση της δικτυωμένης οργάνωσης της κοινωνίας (Network Society, Castells, 2006), αλλά και οι ρωγμές στην συνέχεια της πόλης, σαν αποτέλεσμα της κρίσης του..].