Βιώσιμες επεμβάσεις σε υπάρχοντα κτίρια - Κονιδάρη, Αφροδίτη Μαρία
[Η διάλεξη αυτή εστιάζει στο υπάρχον κτιριακό δυναμικό των πόλεων και τις βιώσιμες επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε αυτό, ως μια μέθοδος μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης τους με το περιβάλλον. Στόχος της είναι ο προβληματισμός πάνω στη χρήση βιοκλιματικών αρχών ως μια από τις πρωτεύουσες παραμέτρους σχεδιασμού κατά την ανακαίνιση, ανακατασκευή και επανάχρηση υπαρχόντων κτισμάτων. Παρουσιάζονται παραδείγματα βιώσιμης επέμβασης από διάφορες χώρες του δυτικού κόσμου που γεωγραφικά τοποθετούνται στην εύκρατη ζώνη. Τα παραδείγματα αυτά αναλύονται και αξιολογούνται ως προς την αρχική και μεταγενέστερη κατάσταση τους σε ότι αφορά τη μορφή, τη σχέση που έχουν με το κλίμα, την επιλογή των υλικών και των βιοκλιματικών συστημάτων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν.]