Αρχιτεκτονική και νηπιακή εκπαιδευτική διαδικασία - Ηλιοπούλου, Ασημίνα
[Το παιδί επηρεάζεται από τα ερεθίσματα που δέχεται από το εκπαιδευτικό περιβάλλον του στην προσχολική ηλικία και ο χώρος της προσχολικής αγωγής λειτουργεί σαν μέσο εκπαίδευσης και νοητικής ανάπτυξης του παιδιού, αφού η προσχολική εκπαίδευση συνίσταται στην αλληλεπίδραση του παιδιού με το περιβάλλον του. Επομένως η οργάνωση του φυσικού χώρου του σχολείου, ο σχεδιασμός και εξοπλισμός του προσχολικού κτιρίου, δηλαδή η αρχιτεκτονική του συγκρότηση, έχει μεγάλη παιδαγωγική σημασία, γιατί το παιδί καθώς αντιλαμβάνεται το χώρο μαθαίνει μέσα από αυτόν. Με την αρχιτεκτονική προσφέρονται στα παιδιά χώροι, τόσο για μάθηση όσο και για ψυχαγωγία. Με την ανάπτυξη της παρούσας εργασίας σκοπός είναι να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά εκείνα του σχεδιασμού του χώρου, που μπορούν να παρέχουν ένα κατάλληλο για παιδιά προσχολικής ηλικίας περιβάλλον, ώστε ο χώρος, με την αισθητική του και τη διαρρύθμισή του να συμβάλλει στην ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε θεωρητική έρευνα μέσα από σχετική βιβλιογραφία, που αφορά τη δομή και την οργάνωση..].