Η κοιλιά του αρχιτέκτονα : η οπτική γλώσσα του P. Greenaway-ανάγνωση του χώρου - Αμπατζή, Βασιλική
[« Η κοιλιά του αρχιτέκτονα». Πρόκειται για τον τίτλο της ομώνυμης ταινίας του βρετανού σκηνοθέτη P.Greenaway που αποτέλεσε το έναυσμα για μια σειρά σκέψεων και προβληματισμών σχετικά με τη σημασία της κινηματογραφικής γλώσσας στη διατύπωση νοήματος. Η ιδιαίτερη ματιά του σκηνοθέτη και η εκπαίδευση που έλαβε ως ζωγράφος έχει ως αποτέλεσμα μία ταινία που διακατέχεται από πλούσια εικονογραφία και καθορίζει μία πολυεπίπεδη ανάγνωση της οπτικής γλώσσας. Εξίσου σημαντικό ερέθισμα αποτέλεσε η κινηματογράφηση της σύγχρονης Ρώμης με φόντο τα ρωμαϊκά μνημεία,που καταφέρνει να παραθέσει πληροφορίες για δύο αρχιτεκτονικά μοτίβα, του παρελθόντος και του παρόντος της ιταλικής πρωτεύουσας. Η ταινία αποτελεί ένα δοκίμιο για τις ευθύνες του αρχιτέκτονα και διαπραγματεύεται τη σχέση μεταξύ αισθητικής και ηθικής δεοντολογίας, εγωισμού του δημιουργού και δημόσιας ευθύνης. Ο χώρος, με τον τρόπο που αυτός εκφράζεται στον κινηματογράφο είναι φορέας και πομπός μηνυμάτων. Αντικείμενο λοιπόν, της ερευνητικής διαδικασίας που ακολουθεί, είναι η μελέτη της σχέσης του χώρου στον κινηματογράφο..].