Βιομίμηση, η φύση ως πρότυπο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού - Κουράκου, Σταυρούλα
[Στην εργασία αυτή επιχειρείται η διερεύνηση της σύγκλισης που παρατηρείται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και το σχεδιασμό της φύσης, καθώς και της επίδρασης που μπορεί να έχει μια μιμητική προσέγγιση της φύσης στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής. Η αναζήτηση των επιπέδων στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί μια βιομιμητική αρχιτεκτονική προσέγγιση ξεκινάει με την παραδοχή ότι, κάθε υλικό σώμα που είναι εκτεθειμένο σε πεδία δυνάμεων και αναπτύσσει μια δομή ικανή να ανταποκριθεί στα πεδία αυτά αποτελεί ένα μηχανικό σύστημα. Υπό την έννοια αυτή, η τελική μορφή τόσο των σωμάτων της φύσης όσο και της αρχιτεκτονικής, προσεγγίζεται σε συνάρτηση με τη μορφή των μηχανικών συστημάτων που τα στηρίζουν και των δυνάμεων που κατευθύνουν τη διαμόρφωσή τους. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αναγνωρίζεται ο ρόλος του περιβάλλοντος στη διάπλαση των επιμέρους λειτουργικών χαρακτηριστικών και διερευνάται η ικανότητα των σωμάτων να προσαρμόζονται σε ένα πλήθος μεταβλητών παραμέτρων. Τέλος, η ύπαρξή τους συνδέεται με μια σειρά κωδικοποιημένων πληροφοριών στη «γενετική» τους δομή και η μορφή θεωρείται..].