L' avant-garde : η συνείδηση του μαχητικού προβαδίσματος - Βαρδούλη, Ροδάνθη
[Στρατιωτικός ορισμός: το τμήμα εκείνο του στρατεύματος ή της ένοπλης ομάδας που προπορεύεται του κυρίου σώματος. Πολιτικός ορισμός: κάθε απόπειρα προπαγάνδισης οραματικών ιδεών για ιδανικά κοινωνικά συστήματα με στόχο τη σύσταση μιας ιδεατής κοινωνίας. Καλλιτεχνικός ορισμός: η σύμπραξη της καλλιτεχνικής δραστηριότητας με την κοινωνική ουτοπία, μια οριακή έκφραση της μοντέρνας επαναστατικής συνείδησης, η συνείδηση του μαχητικού προβαδίσματος μιας πεφωτισμένης ομάδας υπό την καθοδήγηση ενός προικισμένου ηγέτη. Θεμελιώδες ερώτημα: Τι ήταν τελικά η πρωτοπορία; 'Ενα φαινόμενο καλλιτεχνικό ή βαθύτερα κοινωνικό; Μια ιστοριογραφική παραδοχή ή μια συνειδητή πορεία της κοινωνίας προς τα εμπρός; Ο όρος πρωτοπορία έχει σήμερα μετατραπεί σε χαρακτηρισμό ευρείας χρήσης και έχει απωλέσει την ιστορικά προσδιορισμένη του έννοια. Η σύγχυση που προκαλεί η χρήση του επιθέτου πρωτοποριακός ως συνώνυμο του ριζοσπαστικού, συσκοτίζει την ιστορική πτυχή της έννοιας της πρωτοπορίας. Η διάλεξη αυτή δεν επιχειρεί μια αισθητική ανάλυση της ιστορίας των μορφών, αλλά στοχεύει στην..].