Ατμόσφαιρες : Peter Zumthor - Δάμπαση, Στέφανη
[Η διάλεξη αυτή μελετάει την έννοια της ατμόσφαιρας στην αρχιτεκτονική, όπως αυτή εμφανίζεται στο έργο του Ελβετού αρχιτέκτονα Peter Zumthor. Στο βιβλίο του «Atmospheres» (2006) παρουσιάζονται εννέα ενότητες οι οποίες, κατά τη γνώμη του, συνιστούν την έννοια της ατμόσφαιρας και δίνουν νόημα στην αρχιτεκτονική. Οι ενότητες αυτές αφορούν στοιχεία της ίδιας της αρχιτεκτονικής, όπως το κτιριακό περίβλημα, τα υλικά, η κίνηση, η κλίμακα, η σχέση του εσωτερικού με το εξωτερικό και στοιχεία πιο φυσικά, τα οποία όμως χειρίζεται η αρχιτεκτονική, όπως η θερμοκρασία, ο ήχος, το φως. Στο κάθε κεφάλαιο, αφού επεξηγήσουμε τα λόγια του αρχιτέκτονα για το αναφερόμενο στοιχείο, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο η θεωρία γίνεται πράξη, αναλύοντας και συγκρίνοντας τα κτίρια στα οποία εμφανίζεται εντονότερα το κάθε στοιχείο. Μέσα από τις ενότητες αυτές, λοιπόν, διερευνήσαμε το αρχιτεκτονικό έργο του Zumthor και επιχειρήσαμε να κατανοήσουμε τα εργαλεία με τα οποία καταφέρνει να δημιουργήσει χωρικές εμπειρίες που διεγείρουν τις αισθήσεις].