Ο υπαίθριος χώρος του νηπιαγωγείου - Σούρμπη, Δάφνη
[Στην παρούσα διάλεξη γίνεται μια προσπάθεια διερεύνησης της παιδικής κλίμακας μέσα από το παράδειγμα του υπαίθριου χώρου του νηπιαγωγείου. Η διερεύνηση ξεκινά από την κατανόηση της διαδικασίας ανάπτυξης του παιδιού σύμφωνα με τον Jean Piaget και το ρόλο που μπορεί να παίξει ο υλικός χώρος για την ορθή αγωγή του παιδιού. Αναφέρονται διάφορες παιδαγωγικές θεωρίες με έμφαση στο ρεύμα της νέας αγωγής και στη σχέση της αγωγής με το περιβάλλον και τον υλικό χώρο. Η σχέση του νηπίου με το περιβάλλον του επιτυγχάνεται μέσω του παιχνιδιού. Με το παιχνίδι το παιδί κοινωνικοποιείται σταδιακά και κατανοεί το χώρο που το περιβάλλει. Στο δεύτερο μέρος της διάλεξης περιγράφεται και αναλύεται ο υπαίθριος χώρος του νηπιαγωγείου αυτός καθ' αυτός με κριτήριο τα όσα αναφέρονται στο πρώτο μέρος. Επίσης, δίνεται έμφαση στην αναγκαιότητα συσχετισμού του τόσο με την τάξη του νηπιαγωγείου όσο και το περιβάλλον της πόλης. Τέλος αναφέρονται σύντομα κάποια στοιχεία περιβαλλοντικής ψυχολογίας που αφορούν στην πυκνότητα και πολυπλοκότητα του χώρου ως προς τα ..].