Το αρχιτεκτονικό μοντέλο ως συνθετικό εργαλείο - Μάντζιος, Πάνος
[Το γενικό αντικείμενο της διάλεξης αφορά το αρχιτεκτονικό μοντέλο ως εργαλείο της συνθετικής διαδικασίας. Η μεταφορά, η μελέτη και ο επαναπροσδιορισμός των αρχιτεκτονικών ιδεών απαιτούν ένα σύνολο εργαλείων (συνθετικά εργαλεία) που έχει στη διάθεση του ο αρχιτέκτονας και χρησιμοποιεί σε διάφορα στάδια του σχεδιασμού. Το αρχιτεκτονικό μοντέλο εξαιτίας της τρισδιάστατης υπόστασής του αποτελεί ένα πολυδύναμο μέσο συνθετικής αναζήτησης. Μια βασική επιθυμία που τέθηκε εξ'αρχής για το αντικείμενο της διάλεξης είναι η μελέτη του αρχιτεκτονικού μοντέλου ως ενεργού μέσου για την επεξεργασία ενός αρχιτεκτονικού θέματος (μοντέλο εργασίας) και όχι ως στατικό μέσο αναπαράστασης μίας αρχιτεκτονικής πρότασης (μοντέλο παρουσίασης). Πρόκειται για τα μοντέλα που κατασκευάζονται κατά τη διάρκεια της συνθετικής διαδικασίας και βοηθούν την εξέλιξη του θέματος.]