Τραμ : μέσο μεταφοράς-ανάπτυξης-διαμόρφωσης της σύγχρονης πόλης - Ρήτα, Μαρία
[Το τραμ είναι ένα μέσο μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς, που τις τελευταίες δεκαετίες γνωρίζει μια ολοένα αυξανόμενη άνθιση παγκοσμίως. Τα οφέλη από τη χρήση του και τα πλεονεκτήματά του έναντι των άλλων μέσων είναι πολυάριθμα, αφενός ως προς την κυκλοφοριακή πολιτική και αφετέρου ως προς την ανάπτυξη και ανάπλαση μιας σύγχρονης πόλης. Η σημασία του ως πράσινο μέσο, η μεγάλη μεταφορική του ικανότητα, η ελάχιστη κατανάλωση ζωτικού χώρου, αλλά και οι αναδιαρθρώσεις δρόμων και πεζοδρόμων, οι δημιουργίες πλατειών και χώρων πρασίνου, οι αναπλάσεις κτιρίων και περιοχών είναι χαρακτηριστικά οφέλη από την κατάλληλα σχεδιασμένη ένταξή του στον αστικό ιστό, που ακολουθούνται και από την βελτίωση του βιωτικού επιπέδου, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μιας πόλης. Στην παρούσα έρευνα εξετάζεται ιδιαιτέρως η χρήση του τραμ στις πόλεις του Στρασβούργου, της Καρλσρούης και της Αθήνας. Το Στρασβούργο επιβεβαιώνει τους προαναφερθέντες στόχους, αποτελώντας πρότυπο για τον σχεδιασμό ενός νέου δικτύου και την πετυχημένη εισαγωγή του..].