"Βίος _ ημιυπαίθριος" - Λέκκας, Εμμανουήλ
[Οι ημιυπαίθριοι χώροι έχουν συνεχή παρουσία στον τόπο μας καλύπτοντας την ανάγκη του ανθρώπου για άμεση επαφή με το ύπαιθρο και το φυσικό περιβάλλον. Ένα ελαφρύ στέγαστρο, μια στοά, μια στεγασμένη εσοχή στο σώμα του κτίσματος είναι αρκετά για να δημιουργηθεί ένας χώρος με κατάλληλες συνθήκες στον οποίο θα μπορείς να ζήσεις εκεί τις περιόδους όπου κάτι τέτοιο είναι δύσκολο στον υπαίθριο χώρο. Οι ημιυπαίθριοι αυτοί χώροι χαρακτήριζαν την αρχιτεκτονική του τόπου μας και έδιναν το ιδιαίτερο στίγμα της αιώνες τώρα. Στις μέρες μας όμως, ο ημιυπαίθριος έχει χάσει την αξία που είχε στην παραδοσιακή και λαϊκή αρχιτεκτονική. Έχει αλλοτριωθεί από την βουλιμία της κοινωνίας μας για κλειστούς χώρους, καθώς πλέον ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει δραματικά και οι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τον υπαίθριο βίο. Έτσι, ο ημιυπαίθριος χώρος αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη και καχυποψία από την πλειοψηφία της κοινωνίας καθώς έχει συνδεθεί με την αυθαιρεσία και το γενικότερο οικιστικό μας πρόβλημα. Στην διάλεξη αυτή εξετάζεται ο ημιυπαίθριος χώρος μέσα από τρεις άξονες..].