60' Internationale situationniste : ανατροπές και κατεστημένα - Κτενά, Ολγα
[Η ιστορία είναι μία συνεχής ροή κατεστημένων και ανατροπών. Σε κάθε εποχή το εκάστοτε κατεστημένο τείνει να ανατραπεί από κάτι νέο και επαναστατικό, που και αυτό με τη σειρά του, προσθέτοντας μία νέα ποιότητα ή μία νέα ερμηνεία, τελικά θα βρεθεί στη θέση εκείνου που ήρθε να ανατρέψει, διαμορφώνοντας το νέο κατεστημένο. Αυτή η γενική και κοινώς αποδεκτή ιστορική ροή, είναι και το κύριο πεδίο της μελέτης της Διάλεξης αυτής, αρθρωμένο όμως στις επαναστατικές ιδέες ενός κινήματος της δεκαετίας του '60, της Καταστασιακής Διεθνούς (Internationale Situationniste), που έρχεται να φέρει την ανατροπή των κατεστημένων της εποχής του, ασκώντας κριτική στην κοινωνία και εκφράζοντας ιδέες, που σήμερα περνούν ως δεδομένα στη δική μας εποχή και χωρίς να μοιάζουν πλέον επαναστατικές, οδηγούν σταδιακά στη διαμόρφωση του μελλοντικού κατεστημένου. Μελετώντας, λοιπόν, αρχικά την Καταστασιακή Διεθνή, την ίδρυση της, τους λόγους της επαναστατικής της διάθεσης και την πρόταση της, στη συνέχεια εντοπίζουμε τις κύριες έννοιες της καταστασιακής λογικής..].