Η αρχιτεκτονική του art nouveau : η περίπτωση της Πράγας και της Θεσσαλονίκης - Ζαχαριά, Κωνσταντίνα
[Αντικείμενο μελέτης αυτής της διάλεξης είναι η αρχιτεκτονική Art Nouveau σε δύο περιφερειακά κέντρα της Ευρώπης, στην Πράγα και τη Θεσσαλονίκη. Παρά το γεγονός ότι ήταν κυρίως ένα διακοσμητικό στυλ και ένα από τα πιο σύντομα κινήματα στην ιστορία, αποτέλεσε το μεταβατικό στάδιο από τα ιστορικιστικά κινήματα και τον εκλεκτικισμό στο μοντέρνο κίνημα και επαναπροσδιόρισε εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να εναρμονιστούν με τη νέα, μοντέρνα εποχή. Η αλλαγή του αιώνα βρίσκει και τις δύο πόλεις του ενδιαφέροντός μας, υπό κατοχή, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές εξελίξεις διαδραματίζονται παράλληλα με τις πολιτιστικές. Η πρώτη, φυσικό κέντρο της ευρωπαϊκής ηπείρου, υπό αυστροουγγρική κυριαρχία θα πραγματοποιήσει την ανοικοδόμησή της ακολουθώντας τις καλλιτεχνικές εξελίξεις της υπόλοιπης Ευρώπης. Η δεύτερη, έδρα εμπορίου και μεγάλο λιμάνι της Βαλκανικής χερσονήσου, οικονομικό και κοσμοπολίτικο κέντρο, υπό οθωμανική, ακόμα, κυριαρχία, θα εντάξει έργα Art Nouveau όχι μόνο για την καλλιτεχνική απελευθέρωσή της από τα ιστορικιστικά στυλ του παρελθόντος αλλά και για την συμβολική..]