Από τον 19ο αιώνα.. στη θραυσματική πόλη - Τζώρτζης, Αγγελος
[Η εργασία αποτέλεσε διερεύνηση της ιστορικής εξέλιξης των πόλεων με αφετηρία τη βιομηχανική πόλη του 19ου αιώνα, ενδιάμεσο σταθμό τη «λειτουργική πόλη» του μοντερνισμού και με τελικό αντικείμενο κάποια δομικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος (αστική διάχυση, μόλυνση, οικονομία κτλ.). Ως βασικότερα αναλυτικά εργαλεία στάθηκαν η εξέλιξη της αντίθεσης πόλης και υπαίθρου και η σχέση συνόλου και στοιχείου στο κοινωνικό επίπεδο (υποκειμενικότητα, κοινωνικές ομάδες). Όσον αφορά τη σύγχρονη πόλη, δόθηκε έμφαση στις διαδικασίες μέσω των οποίων η πόλη εξαπλώνεται και κυριαρχεί πάνω στην ύπαιθρο αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αναπαράγονται κοινωνικοί διαχωρισμοί και διαιρέσεις (π.χ. gated communities, παραγκουπόλεις).Έτσι δεν αναφερόμαστε σε μια 'θρυμματισμένη πόλη' αλλά στην 'ικανότητα' παραγωγής θραυσμάτων. Η μορφή της σύγχρονης πόλης αντιστοιχεί σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι έννοιες της αστικής διάχυσης, της πυκνότητας, της συγκέντρωσης, του κενού διαδραματίζουν βασικό ρόλο. Επιπλέον, η εξέλιξη της τεχνολογίας αποτέλεσε το συνδετικό..]