Οχύρωση και διασπορά της παραβατικότητας - Ξύδη, Ιωάννα
[Η εργασία ασχολείται με το ζήτημα της κτιριακής μορφής και χωροθέτησης των τόπων που στεγάζουν το εκάστοτε "αποκλίνον" σώμα της κοινωνίας καθώς και της διερεύνησης του ποιος είναι, πώς προκύπτει και πώς λειτουργεί στο φάσμα της ιστορίας αυτός ο "συγκυριακός" διαχωρισμός, ο οποίος διαχωρίζει το κανονικό από το μη κανονικό. Ειδικότερα, μέσα από δύο ενότητες παραδείγματων, των φυλακών και των τόπων εξορίας (ή, ακριβέστερα, των συνθηκών φυλάκισης) και των οίκων ανοχής, σαν περιπτώσεις ετεροτοπιών, διερευνάται πως, οι εν λόγω τόποι, γίνονται απτοί χωρικοί εκφραστές του κυρίαρχου Δικαίου, η εικόνα ενός συστήματος διακυβέρνησης και των κυρίαρχων ηθικών επιλογών του στον ελλαδικό χώρο. Επιλέχθηκαν κάποια ενδεικτικά παραδείγματα τόπων(οι φυλακές της Αθήνας, η Γυάρος και ο Άη Στράτης ως τόποι εξορίας και οι Αθηναϊκοί οίκοι ανοχής) οι οποίοι ανάλογα με την ένταξη ή τη διασπορά τους στον πολεοδομικό ιστό μας πληροφορούν, μέσα από τη τοπογραφία και χωροταξική οργάνωση τους, για την κοινωνική αντιμετώπιση των μη αποδεκτών/παραβατικών στοιχείων που η υπόλοιπη κοινότητα,..].