ΠΙ-ΤΣΟ- ΝΙ* - Στεφανάτου, Παναγιώτα Κανέλλα
[Ο Δημήτρης Πικιώνης μαζί με τον Άρη Κωνσταντινίδη θεωρούνται οι αρχιτέκτονες που εξέφρασαν με τον πιο συγκροτημένο τρόπο τις αξίες του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Πικιώνης έχει πολιτογραφηθεί, ως ο πατέρας της «ελληνικότητας». Ποικίλες ερμηνείες για το έργο του εμφανίζουν την ελληνική παράδοση σαν την «μοναδική» πηγή έμπνευσης, περιορίζοντας το πολυδιάστατο έργο του. Στη μελέτη αυτή, ερευνάται μία «κρυφή» διάσταση που «παραμονεύει» μέσα στην εμμονή του για την «ελληνική παραδοσιακή» αρχιτεκτονική και έρχεται από την Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα από την Ιαπωνία. Με άλλα λόγια, παρότι η «ελληνικότητα» αποτελεί το κεντρικό ζήτημα στο έργο του, η ιαπωνική αρχιτεκτονική βρίσκει χώρο και εκτόπισμα στην αρχιτεκτονική του πράξη. O ισχυρισμός λοιπόν, αυτής της έρευνας βασίζεται στο ότι η Ανατολή και συγκεκριμένα η Ιαπωνία είναι πανταχού παρούσα στα έργα του Δημήτρη Πικιώνη κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και τον Παιδικό Κήπο της Φιλοθέης. Η βασική σύνδεση του έργου του Πικιώνη με τον ιαπωνικό πολιτισμό, εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στην..].