Η εξέλιξη της σχέσης αρχιτεκτονικής και φύσης : η φύση ως πηγή έμπνευσης - Μπάκας, Βασίλης
[Σκοπός αυτής της ερευνητικής εργασίας είναι να μελετήσει την εξέλιξη της σχέσης αρχιτεκτονικής και φύσης, με την φύση ως πηγή έμπνευσης για τον άνθρωπο, μέσω της οποίας αποκαλύπτεται συγχρόνως και η βαθύτερη σύνδεση του ανθρώπινου συλλογικού μυαλού με την ίδια την φύση και την συμπεριφορά που επιλέγει απέναντί της στις διάφορες στιγμές της ιστορίας του. Η προσέγγιση αυτής της εργασίας, με βάση την διάθεση και τα μέσα ανάγνωσης της φύσης από τον άνθρωπο, χωρίζεται σε τρεις βασικές περιόδους ακολουθώντας τον ρου εξέλιξης της ανθρώπινης ιστορίας, ξεκινώντας από την απαρχή της ανθρωπότητας και φτάνοντας μέχρι την σημερινή εποχή. Μεταξύ πρώτης και δεύτερης περιόδου παρεμβάλλεται μια ανάλυση της αρχιτεκτονικής που διέπει την φύση και τους έμβιους οργανισμούς, η οποία είναι απαραίτητη για την βέλτιστη αντίληψη των όσων ακολουθούν στις επόμενες δύο περιόδους. Η όλη ανάλυση καταλήγει στην ανάγκη εξέλιξης και αλλαγής της σχέσης μεταξύ ανθρώπου-φύσης-αρχιτεκτονικής, και πως η διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των πεδίων αρχιτεκτονικής και βιολογίας έχει ήδη αντιληφθεί..].