Ινστιτούτο πράσινων κτιρίων - Βερβέρης, Δημήτρης
[Αντικείμενο της μελέτης είναι ο σχεδιασμός ενός κτιρίου που προορίζεται για «Ινστιτούτο Πρασίνων Κτιρίων», στην πολυτεχνειούπολη του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου Αθήνας, θεωρώντας πως ο οργανισμός αυτός οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τους νέους μηχανικούς, και ταυτόχρονα, στην καρδιά της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πρόκειτε για έναν εκπαιδευτικό οργανισμό ο οποίος έχει ως στόχο την μελέτη και την προβολή των «πράσινων κτιρίων». Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Πρασίνων Κτιρίων στοχεύει στην κτιριακή εκείνη κατηγορία που χρησιμοποιούν τις φυτεύσεις ως δομικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής τους σύνθεσης. Στα πλαίσια αυτά, το κτίριο επιχειρεί να γίνει το ίδιο «πράσινο», να συνδεθεί δηλαδή με το ευρύτερο του εδάφους και της φύτευσης, και να αποτελέσει τμήμα του. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το κτίριο κατά το μεγαλύτερο μέρος του καθίσταται υπόσκαφο, ενώ το τμήμα πάνω απο την στάθμη του εδάφους, μετατρέπεται σε «ζωντανό» οργανισμό, χρησιμοποιώντας εκτενώς φυτεύσεις τόσο σε κατακόρυφο.. εγκαταστάσεων.]